Не залишили аргументів для відмови

„Спробувала, сподобалося, раджу всім …”, — такими словами Наталії Евгущенко – бухгалтера підприємства ТОВ „Кримська райдуга” розпочалося обговорення переваг подання електронної податкової звітності на зустрічі, що відбулась 3 жовтня в ДПІ Ленінського району. „Декілька років я не могла зважитися перейти на електронну звітність. Не хотілося міняти заведеного порядку. Черги в останній день при здачі звітності мене не лякали. Це була можливість зустрітися з іншими бухгалтерами, обговорити різні питання. Тому я ігнорувала пропозиції податківців перейти на електронну звітність. Але з часом вони не залишили мені не єдиного аргументу для відмови. Навіть сертифікати ключів електронного підпису видали безкоштовно. Очевидно, що не я одна відмовилася від паперових звітів, наш не офіційний бухгалтерський клуб, створений в залі приймання звітності, розпався. Зате тепер в мене з’явився час та можливість приймати участь в таких чудових зустрічах, що проводяться податковою інспекцією. Це гарна можливість зустрітися з колегами та працівниками податкової служби, обговорити питання що виникли”.
Безумовно такий початок зустрічі не був запланований регламентом, але він створив особливу довірливу атмосферу та підтвердив очевидність переваг подання податкової звітності в електронному вигляді. Платникам податків не потрібно витрачати час на відвідування податкових органів, звітність можна подати протягом усієї доби та у вихідні дні, зникає необхідність ведення та зберігання звітної документації на паперових носіях. Платник отримує можливість в автоматичному режимі здійснити перевірку звітності, а в разі допущення помилки при її заповненні, оперативно виправити та надіслати повторно звітність без порушення граничних термінів.
Вагомим аргументом переходу на подання звітності в електронному вигляді для платників податку на додану вартість є законодавчо визначена необхідність реєстрації податкових накладних в електронному вигляді (з 1 січня 2012 року реєстрації підлягають усі накладні з сумою ПДВ понад 10 тис. грн. та податкові накладні на поставки підакцизних або імпортованих товарів, незалежно від суми ПДВ), оскільки для здійснення даної процедури необхідно виконати ті ж вимоги, що і для подання звітності в електронному вигляді.
Поряд з цим, на зустрічі обговорювалися також проблемні питання. Так при поданні звітності за липень з податку на додану вартість гостро постала проблема, яка пов’язана з тим, що більшість платників податків подали звітність в останні дні, що призвело до перевантаження центрального порталу та утворення на центральному сервері ДПС України значної черги. Ускладнило цю проблему ще й те, що платники податків, не отримавши відповіді протягом певного часу, повторно, а деякі по 3 – 4 рази, відправляли звітність і створився ефект «снежного кома», у зв’язку з чим перевантаження сервера ще збільшилось.
З метою уникнення вищезазначеної проблеми начальник управління інформатизації та обліку платників податків Галина Стародуб звернулася до учасників зустрічі з проханням враховувати обмежені технічні можливості центральної системи приймання звітності в електронному вигляді, не відкладати подання звітності на останні два дні, а подавати її заздалегідь.
На сьогоднішній день у ДПІ у Ленінському районі м. Севастополі ДПС 95% платників ПДВ та 50% платників податку на прибуток подають звітність в електронному вигляді. “А це означає, що переваги електронного сервісу для платників податків є важливим чинником підвищення рівня адміністрування податків”, – зауважила Галина Стародуб.
Для зручності при ДПС у м. Севастополі діє Центр видачі безкоштовних сертифікаційних електронних ключів.
Працюють співробітники сектору кожен день з 9-00 до 18-00, у п’ятницю до 16-45, за адресою: вул. Кулакова, 56, кім. №112, телефон за довідками 55-76-17, необхідна інформація розміщена на сайті http://sts.gov.ua

ДПІ у Ленінському районі м. Севастополь